Πολύ αφράτα και τραγανά, νηστίσιμα κουλουράκια, με άρωμα και γεύση πορτοκαλιού και υπέροχο σοκολατένιο χρώμα.
Είναι εύκολα, γίνονται πολύ γρήγορα, η ιδανική λύση για τη λιγούρα, στις περιόδους των νηστειών.
Φτιάξτε τα και χαρείτε τα με το καφεδάκι σας.
Νηστίσιμα κουλούρια πορτοκαλιού
Υλικά
• 400 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 400 - 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 νεροπότηρο (280 γρ.) φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
• 1 νεροπότηρο (240 γρ.) ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο
• 1½ νεροπότηρο (330 γρ.) ζάχαρη
• 2 βανίλιες
• 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
• 1 κουτ. γλυκού κανέλλα σκόνη
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό σόδα μαγειρικής
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 2 κουτ. σούπας κακάο
Εκτέλεση
Είναι εύκολα, γίνονται πολύ γρήγορα, η ιδανική λύση για τη λιγούρα, στις περιόδους των νηστειών.
Φτιάξτε τα και χαρείτε τα με το καφεδάκι σας.
Νηστίσιμα κουλούρια πορτοκαλιού
Υλικά
• 400 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 400 - 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 νεροπότηρο (280 γρ.) φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
• 1 νεροπότηρο (240 γρ.) ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο
• 1½ νεροπότηρο (330 γρ.) ζάχαρη
• 2 βανίλιες
• 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
• 1 κουτ. γλυκού κανέλλα σκόνη
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό σόδα μαγειρικής
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 2 κουτ. σούπας κακάο
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο ή το αραβοσιτέλαιο. Τα χτυπάμε με το μίξερ, ή με τον αυγοδάρτη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, περίπου για 8' με 10'. Στη συνέχεια, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλλα και το κακάο. Ακολούθως, διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, (πάνω απ' το μείγμα γιατί φουσκώνει) και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα. |
|
Κοσκινίζουμε
πρώτα το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και το προσθέτουμε λίγο - λίγο
στο μείγμα, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να απορροφηθεί όλο. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λίγο - λίγο (μπορεί να μην το πάρει όλο), ανακατεύοντας με το χέρι μας, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη, που να κολλάει ελαφρά στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» και να σφίξει, για περίπου 1 ώρα. |
|
Πλάθουμε στρογγυλά ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε τα κουλούρια μας, τα αραδειάζουμε σε λαδωμένες λαμαρίνες, ή στρωμένες με λαδόκολλα. Είναι τόσο εύκολα στο πλάσιμο, που μπορούμε να βάλουμε και τα πιτσιρίκια μας να φτιάξουν μερικά και να καμαρώνουν έπειτα για το έργο τους, όπως η κόρη μου που έφιαξε τα ταψιά από κάτω. |
|
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200°C για
15' - 20' περίπου, ώσπου να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. -- Δεν τα ψήνουμε πολύ, για να μας γίνουν μαλακά. -- Αν τα φυλάξουμε κλεισμένα σε μπολ αεροστεγώς, διατηρούνται για πολλές μέρες. -- Η ζύμη πρέπει να κολλάει ελαφρά στα χέρια, γιατί όταν την «ξεκουράσουμε» θα σφίξει. |
6 Σχόλια
Τέλεια, τα έφτιξα σήμερα, τη μισή δόση για τη Μ. Εβδομάδα, αν και δεν πιστεύω να μείνει τίποτα!!!.Λίγο το πλάσιμο με δυσκόλεψε ως πρωτάρα, είναι πολύ ωραία και υγιεινά! Καλό Πάσχα εύχομαι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν, καλό Πάσχα επίσης.
ΔιαγραφήΑπλα ΥΠΕΡΟΧΑ!! Μαζι με τις μικρες μου κοψαμε την ζυμη με χριστουγεννιατικα κουπατ και βγηκαν κατι -μπισκοτα θα τα ελεγα- πεντανοστιμα, τραγανα και γευστικα. Για αλλη μια φορα, κατι ξερω που σας εμπιστευομαι!!! Απλα την επομενη θα ζουλιξουμε και μερικες σταγονες σοκολατας για να γινουν κουκις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσαν τα κουλουράκια.
ΔιαγραφήΈφτιαξα τα κουλουράκια σας και έγιναν πολύ αφράτα και νόστιμα. Από τα πιο ωραία νηστίσιμα λαδιού που έχω κάνει. Μόνο που τα έψησα στους 170 βαθμούς επειδή στους 200 μου άρπαζαν. Πολύ ωραία συνταγή, ευχαριστώ πολύ. Σας εύχομαι καλές γιορτές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝάνσυ μου χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσαν τα κουλουράκια και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όσο για τη θερμοκρασία και τον χρόνο ψησίματος, αυτό εξαρτάται από την κουζίνα τής κάθε μιας νοικοκυράς, (μάρκα, μοντέλο, ηλικία), όποτε ανάλογα κανονίζουμε.
ΔιαγραφήΣου εύχομαι καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές!
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.