Μια πολύ ωραία τάρτα λαχανικών, με δύο εξαιρετικά τυριά, που σε συνδυασμό με το σπιτικό φύλλο, απογειώνει τη γεύση μας.
Με το συγκεκριμένο φύλλο, που δεν είναι το κλασικό της τάρτας, έχουμε ακόμη πιο εύκολο και νόστιμο αποτέλεσμα.
Τάρτα με σπανάκι φέτα και μυζήθρα
Υλικά
Για τάρτα διαμ. 26 ή 28 εκ.
• 300 γραμ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του (up) περίπου
• 125 γραμ. βούτυρο ή βιτάμ κομμένο σε κυβάκια, παγωμένο
• 100 γραμ. ή ½ κεσεδάκι γιαούρτι, στραγγιστό
• ½ κουτ. γλυκού αλάτι
• 1 αυγό
Για τη γέμιση
• 200 γραμ. σπανάκι καθαρισμένο χοντροκομμένο
• 1 πράσο σε ροδέλες
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 200 γραμ. φέτα τρίμμα
• 200 γραμ. μυζήθρα ανάλατη ή ανθότυρο
• 2 αυγά
• 4 φέτες μπέικον καπνιστό ψιλοκομμένο
• 2 κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο ή φυτίνη
• ½ ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Με το συγκεκριμένο φύλλο, που δεν είναι το κλασικό της τάρτας, έχουμε ακόμη πιο εύκολο και νόστιμο αποτέλεσμα.
Τάρτα με σπανάκι φέτα και μυζήθρα
Υλικά
Για τάρτα διαμ. 26 ή 28 εκ.
• 300 γραμ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του (up) περίπου
• 125 γραμ. βούτυρο ή βιτάμ κομμένο σε κυβάκια, παγωμένο
• 100 γραμ. ή ½ κεσεδάκι γιαούρτι, στραγγιστό
• ½ κουτ. γλυκού αλάτι
• 1 αυγό
Για τη γέμιση
• 200 γραμ. σπανάκι καθαρισμένο χοντροκομμένο
• 1 πράσο σε ροδέλες
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 200 γραμ. φέτα τρίμμα
• 200 γραμ. μυζήθρα ανάλατη ή ανθότυρο
• 2 αυγά
• 4 φέτες μπέικον καπνιστό ψιλοκομμένο
• 2 κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο ή φυτίνη
• ½ ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι. (Ολόκληρη η διαδικασία για το φύλλο: εδώ). Ρίχνουμε το βούτυρο στο αλεύρι και το τρίβουμε με τις παλάμες μας, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Χτυπάμε το γιαούρτι με το αυγό ελαφρά, το προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε κυκλικά, παίρνοντας αλεύρι από το πλάι, μέχρι να το πάρει όλο. |
|
Μεταφέρουμε τη ζύμη, στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε µε
το χέρι, 2' με 3' λεπτά, μέχρι να γίνει απαλή, εύπλαστη και ελαστική,
(δεν θέλει πολύ ζύμωμα, γιατί θα λιώσει η μαργαρίνη). Tυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μια ώρα, να ξεκουραστεί και να παγώσει το βούτυρο. |
|
Πλένουμε πολύ καλά, καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το σπανάκι, το πράσο, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, το βούτυρο ή τη φυτίνη και το αλατοπίπερο. Τα σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά, αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει για 10'. |
|
Έπειτα, σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε τη φέτα και τη μυζήθρα ή το ανθότυρο, (αφού την θρυμματίσουμε με τα χέρια μας ή με πηρούνι), το μπέικον, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, τα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά. | |
Βγάζουμε τη ζύμη απ᾿ το ψυγείο και την βάζουμε μέσα σε καλά βουτυρωμένη ταρτιέρα. Την ανοίγουμε, πιέζοντας απαλά με τα χέρια μας, να καλύψει τον πάτο της ταρτιέρας και τα τοιχώματα στο πλάι και την τρυπάμε μ᾿ ένα πηρούνι. |
|
Αδειάζουμε
μέσα το μείγμα, το απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουµε σε καλά
προθερµασµένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, (ή 165°C στον
αέρα), για 30' - 40', μέχρι να ροδίσει καλά (εξαρτάται από το φούρνο
μας). Όταν είναι έτοιμη, την βγάζουμε απ᾿ τον φούρνο, την αφήνουμε να σταθεί για 10' και την απολαμβάνουμε. Μερίδες: 6 -- Προσέχουμε τα λαχανικά μας να πιουν όλα τα υγρά τους, για να μην μας «λασπώσει». -- Η τάρτα στις φωτογραφίες, είναι φτιαγμένη σε ταρτιέρα διαμ. 26 εκ. και είναι αρκετά χοντρή. Αν τη θέλουμε λεπτότερη τη φτιάχνουμε σε μεγαλύτερη ταρτιέρα. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.