Header Ads

Τάρτα με σπανάκι φέτα και μυζήθρα

Τα φαγητά της γιαγιάς - Τάρτα με σπανάκι φέτα και μυζήθρα
Μια πολύ ωραία τάρτα λαχανικών, με δύο εξαιρετικά τυριά, που σε συνδυασμό με το σπιτικό φύλλο, απογειώνει τη γεύση μας.
Με το συγκεκριμένο φύλλο, που δεν είναι το κλασικό της τάρτας, έχουμε ακόμη πιο εύκολο και νόστιμο αποτέλεσμα.



 

Τάρτα με σπανάκι φέτα και μυζήθρα

Υλικά

  Για τάρτα διαμ. 26 ή 28 εκ.

•    300 γραμ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του (up) περίπου
•    125 γραμ. βούτυρο ή βιτάμ κομμένο σε κυβάκια, παγωμένο
•    100 γραμ. ή ½ κεσεδάκι γιαούρτι, στραγγιστό
•    ½ κουτ. γλυκού αλάτι
•    1 αυγό

  Για τη γέμιση

•    200 γραμ. σπανάκι καθαρισμένο χοντροκομμένο
•    1 πράσο σε ροδέλες
•    2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
•    200 γραμ. φέτα τρίμμα
•    200 γραμ. μυζήθρα ανάλατη ή ανθότυρο
•    2 αυγά
•    4 φέτες μπέικον καπνιστό ψιλοκομμένο
•    2 κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο ή φυτίνη
•    ½ ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Σ᾿ ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι. (Ολόκληρη η διαδικασία για το φύλλο: εδώ).
Ρίχνουμε το βούτυρο στο αλεύρι και το τρίβουμε με τις παλάμες μας, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Χτυπάμε το γιαούρτι με το αυγό ελαφρά, το προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε κυκλικά, παίρνοντας αλεύρι από το πλάι, μέχρι να το πάρει όλο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τάρτα με σπανάκι φέτα και μυζήθρα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τάρτα με σπανάκι φέτα και μυζήθρα
Μεταφέρουμε τη ζύμη, στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε µε το χέρι, 2' με 3' λεπτά, μέχρι να γίνει απαλή, εύπλαστη και ελαστική, (δεν θέλει πολύ ζύμωμα, γιατί θα λιώσει η μαργαρίνη).
Tυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μια ώρα, να ξεκουραστεί και να παγώσει το βούτυρο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τάρτα με σπανάκι φέτα και μυζήθρα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τάρτα με σπανάκι φέτα και μυζήθρα
Πλένουμε πολύ καλά, καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας.
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το σπανάκι, το πράσο, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, το βούτυρο ή τη φυτίνη και το αλατοπίπερο.

Τα σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά, αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει για 10'.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τάρτα με σπανάκι φέτα και μυζήθρα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τάρτα με σπανάκι φέτα και μυζήθρα
Έπειτα, σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε τη φέτα και τη μυζήθρα ή το ανθότυρο, (αφού την θρυμματίσουμε με τα χέρια μας ή με πηρούνι), το μπέικον, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, τα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τάρτα με σπανάκι φέτα και μυζήθρα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τάρτα με σπανάκι φέτα και μυζήθρα
Βγάζουμε τη ζύμη απ᾿ το ψυγείο και την βάζουμε μέσα σε καλά βουτυρωμένη ταρτιέρα.
Την ανοίγουμε, πιέζοντας απαλά με τα χέρια μας, να καλύψει τον πάτο της ταρτιέρας και τα τοιχώματα στο πλάι και την τρυπάμε μ᾿ ένα πηρούνι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τάρτα με σπανάκι φέτα και μυζήθρα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τάρτα με σπανάκι φέτα και μυζήθρα
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, το απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουµε σε καλά προθερµασµένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, (ή 165°C στον αέρα), για 30' - 40', μέχρι να ροδίσει καλά (εξαρτάται από το φούρνο μας).
   
Όταν είναι έτοιμη, την βγάζουμε απ᾿ τον φούρνο, την αφήνουμε να σταθεί για 10' και την απολαμβάνουμε.

Μερίδες: 6

-- Προσέχουμε τα λαχανικά μας να πιουν όλα τα υγρά τους, για να μην μας «λασπώσει».

-- Η τάρτα στις φωτογραφίες, είναι φτιαγμένη σε ταρτιέρα διαμ. 26 εκ. και είναι αρκετά χοντρή.
Αν τη θέλουμε λεπτότερη τη φτιάχνουμε σε μεγαλύτερη ταρτιέρα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια