Ένα ξεχασμένο πιάτο, από την εποχή που οι γιαγιάδες μας προσπαθούσαν να φτιάχνουν, με απλά υλικά, νόστιμα, πολύ θρεπτικά, αλλά παράλληλα και χορταστικά φαγητά.
Και αυτό ακριβώς συνδυάζει αυτό το πιάτο.
Ζωμός από κοτόπουλο, ρύζι, αυγά, γάλα και αλεύρι.
Ρύζι πιλάφι μιλανέζα
Υλικά
• 4 - 4½ φλυτζ. τσαγιού ζωμό κότας ή βοδινό
• 1½ φλ. τσαγιού ρύζι σπυρωτό για πιλάφι
• 4 κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο ή φυτίνη
• 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα μιλανέζα
• 1½ φλυτζ. τσαγιού ζωμό κότας
• 1 φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
• 2 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
• 2 κουτ. σούπας κοφτές κορν φλάουρ
• 2 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
• 2 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο ή μαλακή μαργαρίνη ή φυτίνη
• 2 κρόκους αυγών
• λίγο μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι (άσπρο, αν έχετε)
• μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Και αυτό ακριβώς συνδυάζει αυτό το πιάτο.
Ζωμός από κοτόπουλο, ρύζι, αυγά, γάλα και αλεύρι.
Ρύζι πιλάφι μιλανέζα
Υλικά
• 4 - 4½ φλυτζ. τσαγιού ζωμό κότας ή βοδινό
• 1½ φλ. τσαγιού ρύζι σπυρωτό για πιλάφι
• 4 κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο ή φυτίνη
• 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα μιλανέζα
• 1½ φλυτζ. τσαγιού ζωμό κότας
• 1 φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
• 2 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
• 2 κουτ. σούπας κοφτές κορν φλάουρ
• 2 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
• 2 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο ή μαλακή μαργαρίνη ή φυτίνη
• 2 κρόκους αυγών
• λίγο μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι (άσπρο, αν έχετε)
• μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε το βούτυρο, σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, κι όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει καλά. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μια - δυο φορές. (Αναλυτικά εδώ). | |
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ζωμό, το αλάτι,
ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το ρύζι, για 15'
- 20' περίπου, μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα, (για να τραβήξει τους ατμούς) και βάζουμε από πάνω και το καπάκι. |
|
Σ᾿ ένα μπολ, ρίχνουμε το γάλα, το αλεύρι μαζί με το κορν κλάουρ κοσκινισμένα και τα ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη, να διαλυθούν. Προσθέτουμε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά. (Αναλυτικά εδώ). Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ζωμό και όταν ζεσταθεί ελαφρά, ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα. |
|
Βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς την σάλτσα, για να μην σβολιάσει, μέχρι που να πήξει και να βγάλει φουσκάλες. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κεφαλοτύρι, το βούτυρο, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και είμαστε έτοιμοι. Αδειάζουμε το ρύζι σε φόρμα για κέικ και το πατάμε με ένα κουτάλι να στρώσει και να πάρει το σχήμα της. |
|
Σκεπάζουμε τη φόρμα με την πιατέλα και προσεκτικά, για να μην μας διαλυθεί, την αναποσογυρίζουμε. Αν θέλουμε, ρίχνουμε στο ρύζι λίγο ακόμη χυμό λεμονιού. | |
Περιχύνουμε το ρύζι με τη σάλτσα
μας και γαρνίρουμε με το μαϊντανό, ψιλοκομμένο. Αν υπάρχει κοτόπουλο, ψητό ή βραστό, το συνοδεύει θαυμάσια! |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.