Header Ads

Κουνουπίδι βραστό με σάλτσα από γιαούρτι και ταχίνι

Τα φαγητά της γιαγιάς - Κουνουπίδι βραστό με σάλτσα από γιαούρτι και ταχίνι
Μια εξαιρετική πρόταση για βραστό κουνουπίδι σαλάτα, συνοδευμένο με μια δροσερή σάλτσα από λεμονάτο γιαούρτι και ταχίνι.
Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, ότι θα εκπλαγείτε ευχάριστα με την όξινη, αλλά πολύ ισορροπημένη γεύση του.

Δοκιμάστε το, οπωσδήποτε!


Κουνουπίδι βραστό με σάλτσα από γιαούρτι και ταχίνι

Υλικά

•    1  κουνουπίδι μέτριο
•    1 καρότο
•    1 κρεμμύδι
•    4 πατάτες
•    1 ντομάτα

•    ελαιόλαδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Για τη σάλτσα

•      300 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό (1 φλυτζ. τσαγιού)
•      150 γραμ. ταχίνι (½ φλυτζ. τσαγιού)
•      5 - 6 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
•      8 κουτ. σούπας χλιαρό νερό
•      3 κουτ. σούπας σπορέλαιο
•      3 - 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
•      μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
•      αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Βάζουμε το σκόρδο λιωμένο, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν αραιή κρέμα, αναλυτικά εδώ.
Τη βάζουμε στο ψυγείο, να σταθεί και να παγώσει για λίγο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κουνουπίδι βραστό με σάλτσα από γιαούρτι και ταχίνι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κουνουπίδι βραστό με σάλτσα από γιαούρτι και ταχίνι
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά, το καρότο και το κρεμμύδι.
Έπειτα καθαρίζουμε το κουνουπίδι απ᾿ τα εξωτερικά φύλλα, (τα εσωτερικά που είναι τρυφερά, τα βράζουμε μαζί).
Το πλένουμε πολύ καλά, το κόβουμε στα τέσσερα αν είναι μεγάλο, αλλιώς στα δύο και αφαιρούμε το σκληρό μέρος απ᾿ το κοτσάνι.
Βάζουμε το κουνουπίδι σε κατσαρόλα, (με το σκληρό προς τα κάτω), σε αλατισμένο νερό, μαζί με το καρότο και το κρεμμύδι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κουνουπίδι βραστό με σάλτσα από γιαούρτι και ταχίνι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κουνουπίδι βραστό με σάλτσα από γιαούρτι και ταχίνι
Σιγοβράζουμε με το καπάκι για 20' - 25' λεπτά, από την ώρα που θ΄ αρχίσει ο βρασμός, ανάλογα με το μέγεθος που έχει το κουνουπίδι μας.
Πρέπει να προσέξουμε να μην το παραβράσουμε, αλλά να μαλακώσει και να μη μας λιώσει.
Με τρυπητή κουτάλα, τα βγάζουμε σε μια πιατέλα και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν.

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα, σε μπόλικο νερό με λίγο αλάτι, για περίπου 25΄, μέχρι να μαλακώσουν.
Έπειτα με την τρυπητή κουτάλα τις βγάζουμε, τις στραγγίζουμε, τις καθαρίζουμε (ζεστές) προσεκτικά και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κουνουπίδι βραστό με σάλτσα από γιαούρτι και ταχίνι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κουνουπίδι βραστό με σάλτσα από γιαούρτι και ταχίνι
Σε μια πιατέλα, βάζουμε τις πατάτες, το κουνουπίδι κομμένο σε κομμάτια, το καρότο, το κρεμμύδι στα τέσσερα, την ντομάτα σε φέτες, τα αλατίζουμε, τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τέλος με τη σάλτσα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια