Header Ads

Βακαλάος βραστός με λαχανικά

Βακαλάος βραστός με λαχανικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πρόκειται για ένα ψάρι πολύ νόστιμο, που μπορούμε να το μαγειρέψουμε με διάφορους τρόπους.
Συνήθως το κάνουμε βραστό με λαχανικά και άφθονο ζωμό, ή σούπα, ακόμα και στον ατμό.
Αν το φτιάξουμε σαν κακαβιά, γίνεται μια νοστιμότατη ψαρόσουπα.

Βακαλάος βραστός με λαχανικά


Υλικά

•      1 κιλό βακαλάους ακέφαλους (φρέσκους ή κατεψυγμένους)
•      4 μέτριες πατάτες
•      4 κρεμμύδια
•      4 καρότα
•      ½ ματσάκι σέλινο
•      ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•      1 κουτ. γλυκού κοφτό κόρν φλάουρ ή αλεύρι
•      χυμό από 2 λεμόνια
•      αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε πολύ καλά το ψάρι, το βάζουμε σε μπωλ με αλάτι και το χυμό του ενός λεμονιού και τ᾿  αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί, μέχρι να βράσουν τα λαχανικά.
Βακαλάος βραστός με λαχανικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βακαλάος βραστός με λαχανικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν, σε μέτρια φωτιά, ρίχνοντας το λάδι, αλάτι,  πιπέρι και νερό που να τα σκεπάζει.
Βακαλάος βραστός με λαχανικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βακαλάος βραστός με λαχανικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφού μαλακώσουν, σε 20' περίπου, βάζουμε στην κατσαρόλα τα ψάρια.
Αν χρειάζεται, προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύπτει σχεδόν τα ψάρια, μισοσκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και βράζουμε 10' περίπου.
Δείτε κι αυτό: Βακαλάος ή γάδος τηγανητός
Λίγο πριν το τέλος, διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, μαζί με το χυμό του άλλου λεμονιού.
Βακαλάος βραστός με λαχανικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βακαλάος βραστός με λαχανικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν ο ζωμός αρχίσει να πήζει , σβήνουμε τη φωτιά και με μια τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τα ψάρια και τα λαχανικά, σε μια πιατέλα.

Σουρώνουμε το ζωμό και το σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, ρίχνοντας μέσα στο καθένα ένα λίγο λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

-- Θα χρειαστείτε αρκετό φρεσκοψημένο σπιτικό ψωμί ή παξιμάδια.

-- Για να δούμε αν η ψαρόσουπα είναι έτοιμη, μόλις ανοίξουμε την κατσαρόλα, βάζουμε το χέρι μας πάνω από τον ατμό, κι αν τα δάχτυλά μας κολλάνε, τότε είναι έτοιμη.


Δείτε επίσης: Ψαρόσουπα αυγοκοφτή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια