Αυτή είναι η συνταγή, για νόστιμα, σπιτικά ψωμάκια με γέμιση, που αρέσουν πολύ σε όλους και τρώγονται μετά μανίας. Το ιδανικό κολατσιό για το σχολείο, που σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά σας!
Μπορείτε αφού το ψήσετε, να προσθέσετε και μια φέτα τυρί του τοστ και πάριζα στη μέση και να το απογειώσετε!
Γεμιστά ψωμάκια με λιαστή ντομάτα και φέτα
Υλικά
• 250 γραμ. αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
• 250 γραμ. αλεύρι άσπρο (μαλακό)
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 30 γρ. νωπή
• ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
• 50 γραμ. γάλα φρέσκο χλιαρό
• 300 γραμ. χλιαρό νερό (περίπου)
• 4 - 5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
• 80 - 100 γραμ. φέτα τρίμμα
• σουσάμι
Εκτέλεση
Μπορείτε αφού το ψήσετε, να προσθέσετε και μια φέτα τυρί του τοστ και πάριζα στη μέση και να το απογειώσετε!
Γεμιστά ψωμάκια με λιαστή ντομάτα και φέτα
Υλικά
• 250 γραμ. αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
• 250 γραμ. αλεύρι άσπρο (μαλακό)
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 30 γρ. νωπή
• ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
• 50 γραμ. γάλα φρέσκο χλιαρό
• 300 γραμ. χλιαρό νερό (περίπου)
• 4 - 5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
• 80 - 100 γραμ. φέτα τρίμμα
• σουσάμι
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Σ᾿ ένα άλλο μπολ βάζουμε τη μαγιά, προσθέτουμε το μισό χλιαρό νερό, απ᾿ το συνολικό και μ᾿ ένα κουτάλι τη διαλύουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 4 - 5 κουταλιές αλεύρι, φτιάχνοντας έτσι ένα χυλό. |
|
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 15' να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να βγάλει φουσκάλες. Στο μπολ με το κοσκινισμένο αλεύρι, ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και το γάλα, ανακατεύουμε καλά μ᾿ ένα κουτάλι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε το μείγμα με την μαγιά. |
|
Ανακατεύουμε μ᾿ ένα κουτάλι, προσθέτουμε λίγο - λίγο το χλιαρό νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα. Ρίχνουμε νερό (όσο πέρει), μέχρι να βραχεί όλο το αλεύρι και η ζύμη να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. Τότε τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 10'. |
|
Όταν είναι έτοιμη, (πιέζουμε με το δάχτυλό μας και επανέρχεται αμέσως), μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα. | |
Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τη
σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε περίπου 60΄ - 90΄, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Έπειτα τη βγάζουμε στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 4 ή 6 ίσα μέρη. |
|
Παίρνουμε το κάθε κομμάτι, το πατάμε με την παλάμη μας στον πάγκο εργασίας ν᾿ ανοίξει και πάνω του βάζουμε λιαστή ντομάτα και φέτα. Τα ζυμώνουμε για λίγο, να ενσωματωθεί η γέμιση και τα πλάθουμε φραντζολάκια ή καρβελάκια. |
|
Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας), τα σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο. | |
Όταν φουσκώσουν τα φρατζολάκια (μετά από μισή ώρα, περίπου),
ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου, τα λαδώνουμε μ᾿ ένα πινέλο
(προσεκτικά) τα πασπαλίζουμε με σουσάμι (αν θέλουμε) και τα ψήνουμε
στους 200°C για 30΄- 35΄ έως ότου ροδίσουν. Τεμάχια 4 - 6 |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.