Απ᾿ τα ωραιότερα πιτάκια, που πρωταγωνιστούσαν κάποτε σε όλα τα τραπέζια, την εβδομάδα της Τυρινής, αλλά και όλη την αποκριάτικη περίοδο.
Με πολύ ωραίο χειροποίητο φύλλο που τρίβει, γίνονται πολύ εύκολα και γρήγορα.
Φτιάξτε τα και απολαύστε τα με τους αγαπημένους σας.
Με πολύ ωραίο χειροποίητο φύλλο που τρίβει, γίνονται πολύ εύκολα και γρήγορα.
Φτιάξτε τα και απολαύστε τα με τους αγαπημένους σας.
Μυζηθροπιτάκια με τραγανό φύλλο (κουρού)
Υλικά
Για το φύλλο
• 500 - 520 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (up)
• 250 γραμ. μαργαρίνη (σε κυβάκια)
• 200 γραμ. ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
• 1 αυγό
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
• 350 γραμ. μυζήθρα ανάλατη, ή ανθότυρο
• 100 γραμ. φέτα τριμμένη
• 2 κρεμμυδάκια χλωρά σε ροδέλες
• 2 κουτ. σούπας γεμάτες φυτίνη
• 2 κουτ. σούπας γεμάτες γιαούρτι στραγγιστό
• 2 κουτ. σούπας μάραθο, ή άνηθο ψιλοκομμένο
• 3 - 4 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένο
• 1 αυγό
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 κρόκκο αυγού για επάλειψη
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μπωλ, βάζουμε το κομμένο βούτυρο με το κοσκινισμένο αλεύρι και το τρίβουμε με τα χέρια μας, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε το γιαούρτι, χτυπημένο με το αυγό, το αλάτι και το ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα. (Αναλυτικές οδηγίες Εδώ). |
|
Σ᾿ ένα μικρό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη φυτίνη, τα
κρεμμυδάκια, το μάραθο, το δυόσμο και τα σοτάρουμε, για δυο λεπτά να
μαραθούν. Σ᾿ ένα μπολ, λιώνουμε μ᾿ ένα πηρούνι τη μυζήθρα, προσθέτουμε την φέτα τριμμένη, το γιαούρτι, το αυγό ελαφρά χτυπημένο, το αλατοπίπερο και τα σοταρισμένα μυρωδικά, (αφού κρυώσουν). Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και αν θέλουμε, το χωρίζουμε σε 16 ίσια μέρη. |
|
Βγάζουμε τη ζύμη απ᾿ το ψυγείο, την κάνουμε μπαστούνι και την χωρίζουμε σε 16 κομμάτια (περίπου 60 γρ. το καθένα). |
|
Παίρνουμε
το κάθε κομμάτι ζύμης και το πατάμε με τα χέρια μας (ή μ᾿ ένα κύλινδρο), στον πάγκο εργασίας, που τον έχουμε
βουτυρώσει ελαφρά, να πλατύνει και ν᾿ ανοίξει. Τοποθετούμε σε κάθε πιτάκι, στο κέντρο, μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση, (ή το ένα, απ᾿ τα δεκαέξι κομμάτια, του μείγματος). Βρέχουμε το φύλλο, ελαφρά στις άκρες, κλείνουμε το πιτάκι και πατάμε τις άκρες με πιρούνι. |
|
Τα τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένη λαμαρίνα και τ᾿ αλείφουμε με τον κρόκκο αυγού, που τον έχουμε αραιώσει με μια κουταλιά νερό. | |
Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, (ή
180°C, στην προτελευταία σχάρα, στις αντιστάσεις), περίπου για 30΄- 40'
λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τεμάχια: 16 -- Μην τα φοβηθείτε στην εμφάνιση, όταν ψήνονται φουσκώνουν και γίνονται λεία. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.