Header Ads

Σιμιγδαλόπιτα αλμυρή

Σιμιγδαλόπιτα αλμυρή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μια πιτούλα πολύ ιδιαίτερη, που την έφτιαχνε η γιαγιά μου, συνήθως το χειμώνα.
Γίνεται με σιμιγδάλι αντί για αλεύρι, που την κάνει πιο νόστιμη και τρώγεται πολύ ευχάριστα, τόσο ζεστή, όσο και παγωμένη.
Δοκιμάστε τη και θα εκπλαγείτε με την υπέροχη γεύση της!



Σιμιγδαλόπιτα αλμυρή με φέτα και μυζήθρα


Υλικά

•    1 πακέτο φύλλα για πίτες
•    150 γραμ. σιμιγδάλι
•    350 γραμ. μυζήθρα χλωρή ή ανθότυρο
•    350 γραμ. φέτα τρίμμα
•    300 γραμ. γάλα εβαπορέ
•    4 αυγά
•    100 γραμ. βούτυρο αγελάδος ή φυτίνη
•    μοσχοκάρυδο τριμμένο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    60 - 70 γραμ. φυτίνη για τα φύλλα

Εκτέλεση


Σιμιγδαλόπιτα αλμυρή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σιμιγδαλόπιτα αλμυρή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε σ᾿ ένα μπολ το σιμιγδάλι, τα τυριά, το γάλα, τ᾿ αυγά και τ᾿ ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σιμιγδαλόπιτα αλμυρή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σιμιγδαλόπιτα αλμυρή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα μπρίκι καίμε το βούτυρο, το περιχύνουμε πάνω στο μείγμα και ανακατεύουμε.
Σιμιγδαλόπιτα αλμυρή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σιμιγδαλόπιτα αλμυρή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βουτυρώνουμε ένα ταψί Ν°32 ή 34 (διαμ. 32 ή 34 εκ.), μέσα και στα πλαϊνά και στρώνουμε τα μισά φύλλα ακτινωτά, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα.
Ρίχνουμε το μείγμα, το απλώνουμε να πάει παντού και γυρνάμε τα εσωτερικά φύλλα προς τα μέσα, αφήνοντας τα δύο εξωτερικά απ᾿ έξω.
Σιμιγδαλόπιτα αλμυρή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σιμιγδαλόπιτα αλμυρή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλα, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα.
Ενώνουμε τα κάτω με τα πάνω φύλλα, κάνοντάς τα κόθρο, γύρω - γύρω και τα βουτυρώνουμε πολύ καλά. 
Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 40' με 45', μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια