Όταν λέμε λαχανόπιτα, εννοούμε πίτα, με σπιτικό φύλλο, (αφράτο σαν κι αυτό), διάφορα λάχανα και φέτα.
Φτιάξτε την με όσα και όποια χορταρικά βρείτε και δεν υπάρχει πρόβλημα αν βάλετε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα, σε κάποιο από αυτά.
Η επιτυχία, είναι σίγουρη!
Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα με φέτα και αφράτο φύλλο
Υλικά
• 350 γραμ. σπανάκι
• 150 γραμ. σέσκλα ή σέσκουλα
• 150 γραμ. λάπατα ή λάπαθα
• 200 γραμ. καυκαλίδες ή καυκαλίθρες
• 150 γραμ. μυρώνια
• 1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος, το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμούς)
• 3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 2 κρεμμύδια ξερά
• ½ ματσάκι μάραθο ή άνηθο
• ½ ματσάκι μαϊντανό
• 250 γραμ. φέτα τρίμμα
• 2 κουτ. σούπας αλεύρι
• ⅔ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα
Για το φύλλο
• 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 100 ml χλιαρό νερό
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 3 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
• 1 αυγό
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα μας. (Αναλυτικές οδηγίες Εδώ).
Φτιάξτε την με όσα και όποια χορταρικά βρείτε και δεν υπάρχει πρόβλημα αν βάλετε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα, σε κάποιο από αυτά.
Η επιτυχία, είναι σίγουρη!
Χορτόπιτα ή λαχανόπιτα με φέτα και αφράτο φύλλο
Υλικά
• 350 γραμ. σπανάκι
• 150 γραμ. σέσκλα ή σέσκουλα
• 150 γραμ. λάπατα ή λάπαθα
• 200 γραμ. καυκαλίδες ή καυκαλίθρες
• 150 γραμ. μυρώνια
• 1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος, το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμούς)
• 3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 2 κρεμμύδια ξερά
• ½ ματσάκι μάραθο ή άνηθο
• ½ ματσάκι μαϊντανό
• 250 γραμ. φέτα τρίμμα
• 2 κουτ. σούπας αλεύρι
• ⅔ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα
Για το φύλλο
• 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 100 ml χλιαρό νερό
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 3 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
• 1 αυγό
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα μας. (Αναλυτικές οδηγίες Εδώ).
Καθαρίζουμε, πλένουμε πάρα πολύ καλά και στραγγίζουμε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά σε τρυπητό. Τα πιάνουμε στη χούφτα μας ή τα βάζουμε στη σανίδα κοπής και τα ψιλοκόβουμε. |
|
Τα ρίχνουμε όλα μέσα στη λεκάνη, τους ρίχνουμε πασπαλιστά, 2 κουταλιές αλάτι, τ᾿ ανακατεύουμε και με τις παλάμες μας τα πιέζουμε λίγο, για να μειωθεί ο όγκος τους. | |
Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τ' αφήνουμε να σταθούν και να βγάλουν τα υγρά τους, μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα. Έπειτα παίρνουμε τα χόρτα και τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, για να μαραθούν και ν᾿ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, ώστε να μειωθεί η γέμιση στο μισό του όγκου της. |
|
Τα ρίχνουμε στη λεκάνη, ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια, προσθέτουμε το
ελαιόλαδο, 2 κουταλιές αλεύρι, το πιπέρι, τη φέτα και αλάτι αν χρειάζεται,
(δοκιμάζουμε). Λαδώνουμε ένα ταψί Ν°36, μέσα και στα πλαϊνά και ξετυλίγουμε το μεγαλύτερο φύλλο πάνω του, να το σκεπάσει. Πατάμε απαλά με τα χέρια μας το φύλλο στον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται απ᾿ έξω. |
|
Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση, γυρνάμε το κάτω φύλλο προς τα
μέσα, στο εσωτερικό, το λαδώνουμε γύρω - γύρω και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο. Κυλώντας και πιέζοντας τον πλάστη μας, πάνω στα πλαϊνά του ταψιού, κόβουμε και αφαιρούμε το φύλλο που περισσεύει. |
|
Πατάμε με το χέρι μας το φύλλο περιμετρικά, για να κολλήσει με το κάτω, λαδώνουμε καλά και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 180°C, μέχρι να ροδίσει, περίπου 30' με 35'. |
|
Όταν ροδίσει, για να γυρίσουμε την πίτα, σκεπάζουμε το ταψί, μ᾿ ένα μεγαλύτερο και τ᾿ αναποδογυρίζουμε. Μ᾿ ένα πηρούνι, (προσεκτικά γιατί καίει), βγάζουμε το μικρότερο ταψί. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, τη ραντίζουμε με λίγο λάδι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει κι από αυτή την πλευρά, σε 30'- 35' περίπου. |
|
Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, όσο και ως κύριο φαγητό και τρώγεται και ζεστή και κρύα. -- Η γιαγιά μου, συνήθιζε να αναποδογυρίζει την πίτα, για να γίνεται τραγανό το φύλλο κι απ᾿ τις δύο μεριές και να ψήνεται καλύτερα. Το ίδιο κάνω κι εγώ. Εάν εσείς δεν θέλετε να την γυρίσετε ανάποδα, απλά τη χαράζετε από την αρχή και την ψήνετε. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.