Αυτό είναι από τα ελάχιστα γλυκά, που συνδυάζει εξαιρετικά τη νοστιμιά με την υγιεινή διατροφή. Τα καρότα, οι σταφίδες και η μαύρη ζάχαρη, χαρίζουν σε αυτό το κέικ απίστευτη γεύση, που σε συνδυασμό με το γλάσο τυριού, ενθουσιάζει όποιον το δοκιμάσει.
Ιδανικό και για κολατσιό!
Υλικά
Για το κέικ
• 4 φλυτζ. τσαγιού καρότο τριμμένο
• ½ φλυτζ. τσαγιού καρύδια
• ½ φλυτζ. τσαγιού σταφίδα ξανθή
• 2 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι μαλακό
• 1¾ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη μαύρη
• 1 κουτ. σούπας κοφτό μπέικιν πάουντερ
• 1 κουτ. σούπας κοφτό μαγειρική σόδα
• 4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• 1 φλυτζ. τσαγιού σπορέλαιο
• ½ κουτ. σούπας κανέλλα
• 2 βανίλιες
• 1 πορτοκάλι (το ξύσμα)
• ½ κουτ. γλυκού αλάτι
Για το γλάσο
• 90 γραμ. μαργαρίνη
• 300 γραμ. τυρί κρέμα
• 350 γραμ. ζάχαρη άχνη
• 1 βανίλια
Εκτέλεση
Ιδανικό και για κολατσιό!
Κέικ με καρότα και γλάσο τυριού
Υλικά
Για το κέικ
• 4 φλυτζ. τσαγιού καρότο τριμμένο
• ½ φλυτζ. τσαγιού καρύδια
• ½ φλυτζ. τσαγιού σταφίδα ξανθή
• 2 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι μαλακό
• 1¾ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη μαύρη
• 1 κουτ. σούπας κοφτό μπέικιν πάουντερ
• 1 κουτ. σούπας κοφτό μαγειρική σόδα
• 4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• 1 φλυτζ. τσαγιού σπορέλαιο
• ½ κουτ. σούπας κανέλλα
• 2 βανίλιες
• 1 πορτοκάλι (το ξύσμα)
• ½ κουτ. γλυκού αλάτι
Για το γλάσο
• 90 γραμ. μαργαρίνη
• 300 γραμ. τυρί κρέμα
• 350 γραμ. ζάχαρη άχνη
• 1 βανίλια
Εκτέλεση
Τρίβουμε τα καρότα, (στον τρίφτη ή στο μπλέντερ) και τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη, τα καρύδια κοπανισμένα ελαφρά, τις σταφίδες, το σπορέλαιο, τ᾿ αυγά, την κανέλλα, το ξύσμα και τη βανίλια. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι και τα προσθέτουμε κι αυτά. Ανακατεύουμε με το χέρι, μέχρι να ενσωματωθούν καλά, όλα τα υλικά. |
|
Αδειάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ και
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165°C, στον αέρα για 1 ώρα έως 1¼
περίπου. (Για να το ελέγξουμε, τρυπάμε στο κέντρο του κέικ με μια οδοντογλυφίδα, όταν βγει καθαρή, είναι έτοιμο). Το αφήνουμε να σταθεί για 10΄ και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και στο μεταξύ φτιάχνουμε το γλάσο. |
|
Χτυπάμε στο μπλέντερ το τυρί κρέμα, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια, μέχρι να γίνει ένα ωραίο παχύρρευστο γλάσο. Απλώνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ και το στρώνουμε μ᾿ ένα μαχαίρι να γίνει λείο. |
|
Μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια του κέικ με κανέλλα ή τριμμένο καρότο ή τριμμένο καρύδι. |
3 Σχόλια
Και ήρθε η ώρα να φτιάξουμε και αυτο το κέικ!!!σταφιδες, καρύδια, πορτοκαλί..τελεια άρωμα και φυσικά το ξεχωριστό γλασο συνθέτουν ενα νοστιμότατο και υγιεινό κέικ!!!μπραβο για αλλη μια φορά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ?
Αν και δε συνηθίζεται, αν σου αρέσει γιατί όχι.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.