Header Ads

Λικέρ σταφύλι

Λικέρ σταφύλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κάποτε το βρίσκαμε στα πιο πολλά σπίτια, στις περισσότερες περιοχές της πατρίδας μας, να σερβίρεται στους μουσαφιραίους, μετά το γλυκό σταφύλι.
Ένα δροσερό σπιτικό λικέρ, με καταπληκτική γεύση, πάρα πολύ εύκολο και γρήγορο να το φτιάξουμε και ωραιότατο να το πιούμε.

Σπιτικό λικέρ σταφύλι


Υλικά

•   1½ κιλό σταφύλια φράουλα, μοσχάτο, ή μαυροδάφνη
•   1 λίτρο τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο), κονιάκ, ή βότκα
•   800 γραμ. ζάχαρη
•   1 καρφάκι γαρύφαλλο
•   1 κομματάκι ξύλο κανέλλα (όσο το μεγάλο μας νύχι)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε πολύ καλά τα σταφύλια, τα πλένουμε και αφαιρούμε τις ρόγες από τα τσαμπιά.
Λικέρ σταφύλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ σταφύλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε τις ρόγες σε κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τις πιέζουμε με τα δάχτυλά μας να σπάσουν, και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10' - 12', μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι.

Περίπου στα 10', ρίχνουμε στην κατσαρόλα την κανέλλα, το γαρύφαλλο και τ᾿ αφήνουμε να βράσουν μαζί με τα σταφύλια, για 2' ακόμη.

Σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι για 3' - 5' περίπου, (μέχρι να παγώσει λίγο το μάτι) και έπειτα την βγάζουμε στην άκρη.
Λικέρ σταφύλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ σταφύλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την άλλη μέρα, στραγγίζουμε και στείβουμε τα σταφύλια και έπειτα τα σουρώνουμε.

Το χυμό που θα πάρουμε τον περνάμε από διπλό τουλπάνι και στην συνέχεια τον βάζουμε σε βάζο, που κλείνει αεροστεγώς, μαζί με το τσίπουρο.
Λικέρ σταφύλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ σταφύλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το σφραγίζουμε, το ανακινούμε ελαφρά και το αφήνουμε για 4 - 5 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, σε σκιερό μέρος, να δέσουν οι γεύσεις και είμαστε έτοιμοι.

Μετά τις 5 μέρες το ανοίγουμε, δοκιμάζουμε, κι αν χρειαστεί φιλτράρουμε πάλι το ποτό, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σουρωτήρι και διπλό τουλπάνι, (λεπτό ύφασμα).

Το βάζουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι και το απολαμβάνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, ή παγωμένο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια