Header Ads

Μούστος - Πετιμέζι - ολόκληρη η διαδικασία

Μούστος - Πετιμέζι - ολόκληρη η διαδικασία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μούστος είναι ο χυμός που παίρνουμε όταν στείψουμε και λιώσουμε τα σταφύλια.
Πετιμέζι είναι ο παχύρρευστος, συμπυκνωμένος χυμός, με ωραία γλυκιά και ελαφρώς ξινή γεύση, που παίρνουμε μετά από το βράσιμο του μούστου. Και τα δύο, είναι εξαιρετικά για τα γλυκά μας.

Μούστος - Πετιμέζι - ολόκληρη η διαδικασία


Υλικά

•   10 κιλά σταφύλια ροδίτη ή φίλερο, που θα μας δώσουν περίπου 5 λίτρα χυμό σταφυλιού, που τον λέμε μούστο.
Από αυτό, όταν το βράσουμε θα μας μείνει 1½ λίτρο καθαρισμένος (κομμένος), ελαφρά συμπυκνωμένος μούστος, για μουσταλευριά και άλλα γλυκά.
Συνεχίζοντας κι άλλο το βράσιμο, τελικά θα μας μείνει  ½ λίτρο πετιμέζι.

Εκτέλεση

Παίρνουμε σταφύλια ώριμα και γερά, όποιας ποικιλίας θέλουμε και το βασικότερο χωρίς φυτοφάρμακα, (αν βρούμε).
Αν είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουν φυτοφάρμακα, τ᾿ αφήνουμε όπως είναι. Αν δεν είμαστε, τα πλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν τελείως.
Μούστος - Πετιμέζι - ολόκληρη η διαδικασία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μούστος - Πετιμέζι - ολόκληρη η διαδικασία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε τα σταφύλια σε δόσεις, σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, (αυτό για τα μακαρόνια), που το ᾿χουμε τοποθετήσει μέσα σε μια λεκανίτσα.
Πιέζουμε τα σταφύλια με τα χέρια μας και τις γροθιές μας, ώστε οι ρώγες να λιώσουν και να πέσει από το σουρωτήρι ο χυμός, χωρίς φλούδες, μικρά κοτσανάκια και κουκούτσια.
Ό,τι περισσέψει, το βάζουμε μέσα σε ένα τουλπάνι, (ύφασμα) και το στείβουμε, ώστε να βγάλουμε όσο το δυνατό περισσότερο μούστο.
(Δεν χρησιμοποιούμε μπλέντερ ή μούλτι, γιατί δεν πρέπει να κρατήσουμε φλούδες και κουκούτσια).

Αφού στείψουμε τα σταφύλια, παίρνουμε το μούστο, ο οποίος μετά από 12 - 20 ώρες περίπου, θα αρχίζει να «βράζει», να ζυμώνεται δηλαδή.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυσικοί μύκητες που υπάρχουν στο φλοιό και στη σάρκα του σταφυλιού, προκαλούν το «βρασμό», τη «ζύμωση», μετατρέποντας τα σάκχαρα σε οινόπνευμα, κάνοντας τελικά το μούστο κρασί.
Μούστος - Πετιμέζι - ολόκληρη η διαδικασία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μούστος - Πετιμέζι - ολόκληρη η διαδικασία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Επειδή όμως, ο μούστος που έχει αρχίσει να «βράζει», δεν κάνει για γλυκά και πετιμέζι, θα πρέπει όσο γίνεται γρηγορότερα, να τον «κόψουμε», να  σταματήσουμε δηλαδή την διαδικασία ζύμωσης και να τον καθαρίσουμε.
Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να βάλουμε σε μια κατσαρόλα το μούστο μας και να τον βράσουμε.

Κάποιοι, βράζουν το μούστο μαζί με ασπρόχωμα ή στάχτη, (κοσκινισμένη και από καθαρά ξύλα, μία κουταλιά της σούπας σε κάθε κατσαρόλα), κι αυτό για να καθαρίσει το μείγμα εύκολα, επειδή η στάχτη το κάνει να αφρίζει πολύ, και έτσι όταν ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα, παίρνουμε μαζί τα μικροσκοπικά σκουπιδάκια των σταφυλιών.

Όμως, αν πλύνουμε καλά τα σταφύλια, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε στάχτη.

Το χυμό λοιπόν που θα πάρουμε, (το μούστο δηλαδή), τον σουρώνουμε σε μια κατσαρόλα με ψιλό σουρωτήρι και τον βάζουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει, για να τον «κόψουμε», χωρίς να προσθέσουμε τίποτα.
Μούστος - Πετιμέζι - ολόκληρη η διαδικασία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μούστος - Πετιμέζι - ολόκληρη η διαδικασία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν αρχίσει να βράζει και να βγαίνει αφρός, ξαφρίζουμε προσεκτικά και συνεχίζουμε το βράσιμο και το ξάφρισμα, για όσο διάστημα θα βγαίνει αφρός.

Μόλις σταματήσει ο αφρός, περίπου στα 20΄- 25΄, σβήνουμε το μάτι και μετά από λίγο, αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το μούστο να παγώσει για 30΄.
Μούστος - Πετιμέζι - ολόκληρη η διαδικασία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μούστος - Πετιμέζι - ολόκληρη η διαδικασία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν περάσει το μισάωρο, σουρώνουμε το μούστο, σε καθαρή κατσαρόλα, χρησιμοποιώντας πολύ ψιλό τουλπάνι, διπλωμένο 2 φορές.

Σε αυτό το σημείο, έχουμε «κομμένο» και καθαρισμένο μούστο και οι περισσότεροι τον χρησιμοποιούν όπως είναι για μουσταλευριά ή άλλα γλυκά, προσθέτοντας όμως ζάχαρη, γιατί σ᾿ αυτή τη φάση ο μούστος είναι αρκετά ξινός.
Η γιαγιά μου συνήθιζε, μετά το σούρωμα, να συνεχίζει το βράσιμο, συμπυκνώνοντας το μούστο, μέχρι να γλυκάνει και να μην χρειάζεται ζάχαρη.

Γι᾿ αυτό λοιπόν, συνεχίζουμε το βράσιμο, προσέχοντας όταν βγάζει αφρό, να τον καθαρίζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 1½ ώρα ακόμη, μέχρι να μείνει το ⅓ της αρχικής ποσότητας, να πάρει καφέ χρώμα και να γλυκάνει.

Τον αφήνουμε να σταθεί μέχρι την επόμενη ημέρα και να κατακάτσει το υγρό.
Τον μεταγγίζουμε σε άλλο σκεύος με προσοχή, χωρίς να αναταράξουμε το μούστο και φροντίζοντας να μείνουν τα κατακάθια στην κατσαρόλα.

Σε αυτό το σημείο έχουμε, ελαφρά συμπυκνωμένο μούστο, κατάλληλο για μουσταλευριά, ή μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία και να τον κάνουμε πετιμέζι.
Σαν μούστο, μπορούμε να τον διατηρήσουμε στο ψυγείο για 3 ημέρες, στην κατάψυξη για 3 μήνες, ή μπορούμε να φτιάξουμε μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, μουστόπιτα κ.λπ.
Μούστος - Πετιμέζι - ολόκληρη η διαδικασία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μούστος - Πετιμέζι - ολόκληρη η διαδικασία - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πετιμέζι
Για να κάνουμε τον «κομμένο» και ελαφρά συμπυκνωμένο μούστο πετιμέζι, τον βράζουμε πάλι σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας όποτε είναι αναγκαίο.
Σιγοβράζουμε για 50΄- 60΄ λεπτά περίπου, μέχρι να αποκτήσει σκούρο χρώμα σαν της καραμέλας, αν και μπορεί να είναι και πιο ανοιχτόχρωμο, ανάλογα με το σταφύλι.
Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο, όταν αρχίσει να σχηματίζει πολλές φουσκάλες στην επιφάνεια.
Μπορούμε να το κάνουμε όσο πυκνό ή αραιό θέλουμε, προσέχοντας μόνο, να μην το βράσουμε πάρα πολύ, γιατί θα μας ζαχαρώσει, αλλά και να το «δέσουμε» αρκετά, για να μην μας μουχλιάσει.
Η υφή του πρέπει να είναι σαν του σιροπιού ή σαν αραιωμένο μέλι, δηλαδή πυκνό αλλά ρευστό.
Αφού το ετοιμάσουμε, το διατηρούμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια, εκτός ψυγείου για πολλούς μήνες, σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.

Δημοσίευση σχολίου

37 Σχόλια

  1. Πολυ απλος οτροπος της συνταγης περιπου ετσι την εφτιαχνε και μενα η γιαγια μου μονο που εβαζε παντα και ζαχαρι και σταχτη στο μουστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Κοσμά καλώς όρισες.
      Τα παλιότερα χρόνια και η δική μου γιαγιά, μερικές φορές, έβαζε στάχτη (όταν δεν έπλενε τα σταφύλια).
      Όσο για ζάχαρη δεν έβαζε, γιατί χρησιμοποιούσε πάντα καλά γινομένα σταφύλια.

      Διαγραφή
  2. ΓΡΑΦΕΤΕ : "Κάποιοι, βράζουν το μούστο μαζί με ασπρόχωμα ή στάχτη, (κοσκινισμένη και από καθαρά ξύλα, μία κουταλιά της σούπας σε κάθε κατσαρόλα), κι αυτό για να καθαρίσει το μείγμα εύκολα" και πιο κάτω ΓΡΑΦΕΤΕ "Όμως, αν πλύνουμε καλά τα σταφύλια, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε στάχτη.". Το ασπρόχωμα ή στάχτη μπάίνου ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για τον εξής από λόγο : εξουδετερώνουν τα "όξυνα" που περιέχει ο μούστος, κι αν δεν το κάνουμε ... η μουσταλευριά ή το πετιμέζι ... θα είναι "ξυνά" . Δαμιανάκης Γιώργης (Κρήτη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Γιώργη καλησπέρα,
      Οι πληροφορίες και η διαδικασία που καταγράφω, προέρχονται από την εμπειρία των παλαιότερων και στη συνέχεια τη δική μου.
      Έχω φτιάξει μούστο και με τους δύο τρόπους, (φτιάχνω ανελλιπώς μούστο κάθε χρόνο), χωρίς να έχω δει ιδιαίτερη διαφορά στο αποτέλεσμα, τουλάχιστον με τα σταφύλια που έχουμε εδώ, στην Αχαΐα. Βέβαια, επειδή χημικός δεν είμαι, δεν ξέρω, μπορεί να έχετε και δίκιο.
      Φιλικά Γιώτα

      Διαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για την αναλυτική και αρκετά ακριβή και δοκιμασμένη περιγραφή. Είναι κάτι που λείπει απ' το ελληνικό διαδικτιακό περιεχόμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή Γιώτα, χθες βράδυ ένας φίλος με φίλεψε γύρω στα 8 λίτρα μούστο, προκειμένου να φτιάξω πετιμέζι που επιθυμούσα διακαώς. Όταν μετέφερα το μούστο στην κατσαρόλα, διαπίστωσα ότι είχε ήδη αρχίσει η ζύμωση διότι άφριζε. Παρ' όλα αυτά, συνέχισα τη διαδικασία (βράσιμο, στάχτη, ξάφρισμα κλπ). Σήμερα το πρωί δοκίμασα το βρασμένο μούστο και ήταν αρκετά ξινός, ενώ μύριζε σχεδόν σαν το κρασί. Στις πολύτιμες πληροφορίες σου για το μούστο και το πετιμέζι αναφέρεις ότι , ο μούστος που έχει αρχίσει να «βράζει», δεν κάνει για γλυκά και πετιμέζι. Αχ πες μου σε παρακαλώ, τι να τον κάνω το μούστο που έβρασα να τον πετάξω ή μπορώ να τον κάνω κάτι άλλο; Λυπάμαι τον κόπο μου και άντε τώρα να ξαναβρώ μούστο!

    Με εκτίμηση Παναγιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παναγιώτα μου γεια σου. Δυστυχώς, αλλά αφού είχε αρχίσει η ζύμωση πριν τον βράσεις, ο μούστος είναι για πέταμα. Αν δεν τον είχες βράσει, θα μπορούσες να τον αφήσεις μέσα σε ανοιχτό δοχείο, σε μέρος που αερίζεται καλά, για να γίνει ξύδι.
      Από την στιγμή που τον έβρασες, λυπάμαι που στο λέω, αλλά δεν κάνει για τίποτα. Μακάρι να γινότανε κάτι να τον σώσεις, αλλά δεν γίνεται.
      Φιλιά Γιώτα

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Γιώτα! Σ΄ ευχαριστώ πολύ για την άμεση και διαφωτιστική για μένα απάντησή σου. Μολονότι απογοητεύτηκα από την πλήρη αποτυχία της προσπάθειάς μου να φτιάξω πετιμέζι, χαίρομαι γιατί στο εξής, χάρις σε σένα, θα ξέρω.
      Δεν υπάρχει περίπτωση, πείσμωσα, θα προσπαθήσω ξανά! Άσε που μου έβαλες ιδέα να φτιάξω και ξύδι (χα χα).
      Σ' ευχαριστούμε για τις εξαιρετικές συνταγές και τα μυστικά τους που μοιράζεσαι μαζί μας.
      Να ΄σαι πάντα καλά
      Παναγιώτα

      Διαγραφή
    3. Παναγιώτα μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Το μόνο μυστικό για το πετιμέζι, είναι να έχεις φρεσκοστιμμένο μούστο από ώριμα γερά σταφύλια (κατά το δυνατόν χωρίς πολλά φάρμακα).
      Σίγουρα θα σου γίνει την επόμενη φορά, περιμένο νέα.
      Πάντα στη διάθεσή σου
      Γιώτα

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή. Το καλύτερο πετιμέζι με βιολογικό σταφύλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα ήθελα να με πείτε τι διαδικασία (πόση ώρα, αν βάζω κάτι μέσα κλπ) να ακολουθήσω ώστε αφού βράσω το μούστο να είναι γλυκός ή πολύ γλυκός αλλά χωρίς καθόλου ξινή γεύση. Σας ευχαριστώ και συγχαρητήρια...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορείς να κάνεις, για να γλυκάνει ο μούστος, πέρα από αυτά που έχω ήδη γράψει πιο πάνω. Αν τα σταφύλια είναι αρκετά γλυκά, (αυτή την εποχή σίγουρα είναι), δεν θα έχεις πρόβλημα.
      Εάν πρέπει για κάποιο λόγο να τον κάνεις πάρα πολύ γλυκό, τι να πω, βράσε τον λίγο παρά πάνω, από τους χρόνους που δίνω, δοκίμασε, κι αν δεν σε ικανοποιεί βάλε και λίγη ζάχαρη. Ελπίζω να βοήθησα.

      Διαγραφή
  7. Παιδιά έχω μούστο κατεψυγμένο σε μπουκάλι.Δεν έχω ξαναχρησιμοποιήσει ποτέ και δεν ξέρω πως να τον διαχειριστώ. Για να κάνω μουστοκούλουρα θα πρέπει να τον ξεπαγώσω και να τον χρησιμοποιήσω όλον φαντάζομαι?? Τα φώτα σας παρακαλώ!!!
    Σας ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε, αν μιλάμε για «κομμένο» μούστο, ο καλύτερος τρόπος για να τον ξεπαγώσεις είναι να τον βάλεις στην συντήρηση του ψυγείου σου. Αφού ξεπαγώσει, διατηρείται στο ψυγείο, σίγουρα για 2 - 3 μέρες. Σε καμία περίπτωση δεν τον καταψύχουμε πάλι.

      Διαγραφή
  8. Θα ήθελα την βοήθειά σας. Έχουμε δικά μας σταφύλια τα οποία ραντίζονται μεν αλλά όσο λιγότερο γίνετε, με την κανονική ποσότητα φαρμάκου και όχι την περίοδο της συγκομιδής. Έκανα 2 κατσαρόλες την μία με στάχτη και την άλλη χωρίς, στο άφρισμα η μόνη διαφορά που παρατήρησα ήταν ότι με την στάχτη άφρισε στην αρχή πολύ και μετά πολύ λίγο και χωρίς την στάχτη άφριζε σταθερά βγάζοντας σχεδόν τον ίδιο αφρό και στις 2 περιπτώσεις. Η ερώτησή μου είναι μπορώ να χρησιμοποιήσω και τον μούστο χωρίς την στάχτη; (να σημειώσω ότι δεν πλύθηκαν τα σταφύλια μια και τα πήραμε από τον μούστο που προορίζαμε για ξίδι, εφόσον είχε καθίσει ο μούστος)
    Και τέλος, το πρώτο βράσιμο έγινε το βράδυ και το δεύτερο την επόμενη μέρα (για να κάνω πετιμέζι) σταμάτησα δηλ την διαδικασία στο σημείο που το αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσει και τη συνέχισα την επομένη. Δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στο προϊόν ή μπορώ να το χρησιμοποιήσω;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου αφού τα σταφύλια σου δεν είναι πρόσφατα ραντισμένα, δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το μούστο που έβρασες με στάχτη και χωρίς. Όσο για τους χρόνους που τον έβρασες, κανένα πρόβλημα. Το «κόψιμο» έχει σημασία να γίνεται γρήγορα και πριν ο μούστος αρχίσει να «βράζει».

      Διαγραφή
  9. καλησπερα ηθελα να ρωτησω αν τα σταφυλια δεν τα πολτοποιησω με το χερι αλλα τα περασω απο τον αποχυμωτη θα εχω καλο αποτελεσμα ?
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε, όπως αναφέρω με ακρίβεια στη συνταγή, δεν χρησιμοποιούμε αποχυμωτή ή μούλτι, γιατί δεν πρέπει να κρατήσουμε κοτσάνια, φλούδες και κουκούτσια).

      Διαγραφή
    2. Γιατί όχι αποχυμωτή; Αφού ο αποχυμωτής δεν αφήνει να περάσει τίποτε από αυτά, δεν θα ήταν μεγάλη βοήθεια;

      Διαγραφή
    3. Όπως έγραψα και στο προηγούμενο σχόλιο, στο στύψιμο των σταφυλιών δεν θέλουμε να «ταλαιπωρηθούν» καθόλου, αν γίνεται, οι φλούδες και τα κουκούτσια, γιατί αλλιώς ο μούστος που θα πάρουμε θα έχει πολλές τανίνες και θα είναι στυφός. Για μένα το στύψιμο στο χέρι είναι μονόδρομος.

      Διαγραφή
  10. Το πετιμέζι μου -ο θεός να το κάνει- έγινε συμπαγές αφου το άφησα να κρυώσει. :(
    Τι φταίει κ τι μπορώ να κανω; Καμία ιδέα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μόνο που μπορώ να υποθέσω, (χωρίς να ξέρω πως ακριβώς το έφτιαξες), είναι ότι το έβρασες υπερβολικά πολύ. Δυστυχώς, αν είναι όπως το περιγράφεις, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο.

      Διαγραφή
    2. ΑΝ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΜΟΥΣΤΟ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ?

      Διαγραφή
    3. Δεν ξέρω να σου πω, δεν το έχω προσπαθήσει ποτέ. Αν το δοκιμάσει κάποια ας μας πει τι γίνεται.

      Διαγραφή
  11. Πολύ κατατοπιστικές οι οδηγίες σου!!! Αύριο θα προσπαθήσω με την γυναίκα μου να φτιάξουμε για πρώτη φορά μουσταλευριά. Αν πετύχει πρέπει να σου ταχυδρομισω ένα μπουκάλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Μανώλη ο λόγος σου με χόρτασε... Και να σε ρωτήσω κάτι· εσύ έστω και με το ζόρι θα τη ρίξεις στο μπουκάλι, εγώ πώς θα την βγάλω από μέσα για να την δοκιμάσω;
      Όπως και να 'χει, καλοσύνη σου που το σκέφτηκες.

      Διαγραφή
  12. Περισυ για πρώτη φορά ακολούθησα τη διαδικασία σου και είχα υπέροχο αποτέλεσμα!!
    Φέτος ξανακάνω την ίδια εννοείται.
    Απλά έχω μια ερώτηση,επειδή μέσα σε 3 μέρες δε πρόκειται να φτιάξω κάτι,να τον χωρίσω σε γυάλινα βαζακι κ να τον βάλω κατάψυξη;
    Και εάν ναι μετά την απόψυξη σε θερμοκρασία ψυγείου είναι το ίδιο η υφή κ η γεύση του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώτα μου αν θέλεις να καταψύξεις τον μούστο, φρόντισε να τον βάλεις σε πλαστικό μπουκάλι ή μπωλ, γιατί το γυάλινο υπάρχει φόβος να σπάσει. Για να αποψύξεις τον μούστο, καλό είναι να τον βάλεις στη συντήρηση του ψυγείου σου να ξεπαγώσει και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν ξεπαγώσει ο μούστος κανόνισε να τον βγάλεις από το ψυγείο 5' πριν τον βάλεις στην κατσαρόλα, όχι περισσότερο.

      Διαγραφή
  13. Εγω τον εκοψα με μια φετα ψωμι,χωρις την κορα τυλιγμενη με τουλουπανι.Μετα τον εβρασα 1 ωρα περιπου,τον σουρωσα 2 φορες και τον εβρασα ετσι καυτο μεχρι να γινει πετιμεζι.Εγινε διαυγες ,παχυρευστο καιελαφρια ξυνο,οπως πρεπει .Εφτιαξα 10 κιλα περιπου.λετε να χαλασει μιας και δεν ακολουθησα τις οδηγιες σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου αυτόν τον τρόπο με το ψωμί δεν τον ξέρω, οπότε δεν μπορώ να σου πω τι θα γίνει. Το πετιμέζι διατηρείται επειδή το βράζουμε και το δένουμε με τα σάκχαρα που περιέχει. Αν το έχεις πετύχει αυτό, υποθέτω δεν θα σου χαλάσει.

      Διαγραφή
  14. AN TON "KOMMENO" ΜΟΥΣΤΟ ΤΟΝ ΒΑΛΩ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΩ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΠΕΙΡΑΖΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπορείτε να μου πείτε πόσο καιρό κρατάει το πετιμέζι ... Μπορεί και πολλά χρόνια; και αν μέχρι πόσα.. Ευχαριστώ.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου το πετιμέζι, σε ιδανικές συνθήκες, μπορεί να διατηρηθεί για 2 - 3 χρόνια, μπορεί και παραπάνω. Το πόσο ακριβώς θα κρατήσει, εξαρτάται κυρίως από την πυκνότητά του (πόσο δεμένο είναι), αν το έχουμε βάλει σε γυάλινο (καλύτερα σκουρόχρωμο) βάζο ή μπουκάλι, κι αν το φυλάμε σε σκοτεινό και ξηρό μέρος. Το καλύτερο πάντως, είναι να φτιάχνουμε όσο πετιμέζι υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε, για τον επόμενο χρόνο, και με τη νέα σοδειά να φτιάχνουμε φρέσκο.

      Διαγραφή
  16. Αγαπητή Γιώτα , σε περίπτωση που το πετιμέζι ζαχαρώσει , τι κάνουμε. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου αν το πετιμέζι σου έχει ζαχαρώσει λίγο (έχει κρυστάλλους στην κάτω μεριά της μπουκάλας), άστο όπως είναι, κι όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις βάλτο σε μπαιν μαρί να λιώσει. Αν έχει ζαχαρώσει πολύ, αραίωσέ το με λίγο νερό και ξαναβράστο για λίγο, ανακατεύοντας.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.