Header Ads

Σάλτσα Βινεγκρέτ με μουστάρδα και μέλι

Σάλτσα Βινεγκρέτ με μουστάρδα και μέλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η βινεγκρέτ είναι μια σάλτσα που φτιάχνεται με ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και ένα όξινο υλικό, όπως ξύδι, κρασί ή χυμό φρούτων,  με την προσθήκη ή μη, μουστάρδας ή κρόκου αυγού. Ανάλογα για που τη θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και γιαούρτι, αρωματικά, κάππαρη, λιαστή ντομάτα, βασιλικό ή μέλι.

Σάλτσα Vinaigrette με μουστάρδα και μέλι

Υλικά

•   ⅔ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•   3 κουτ. σούπας ξύδι
•   1½ κουτ. γλυκού μουστάρδα
•   1
κουτ. γλυκού μέλι
•  
½ κουτ. γλυκού αλάτι 
•   ¼ κουτ. γλυκού άσπρο πιπέρι

Εκτέλεση


Βάζουμε σ' ένα μπωλ το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι, κι αρχίζουμε να χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη, προσθέτοντας σιγά σιγά το λάδι, μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά και να δέσει η βινεγκρέτ.
Έπειτα περιχύνουμε τη σαλάτα, το ψητό κρέας, το ψάρι ή το πουλερικό μας, με όση ποσότητα σάλτσας μας αρέσει.
Σάλτσα Βινεγκρέτ με μουστάρδα και μέλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σάλτσα Βινεγκρέτ με μουστάρδα και μέλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αν προτιμάμε την ευκολία μας ή αν θέλουμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα, μπορούμε να χτυπήσουμε όλα μαζί τα υλικά στο (ραβδο)μπλέντερ ή το μούλτι και είμαστε εντάξει.

Αν δεν έχουμε τέτοιο σκεύος μπορούμε να χτυπήσουμε τα υλικά της σάλτσας μέσα σε ένα σέικερ ή σε ένα άδειο μπουκάλι.

Όση βινεγκρέτ περισσέψει, την φυλάμε στο ψυγείο για την επόμενη φορά ή μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να μαρινάρουμε κρέας, πουλερικά ή ψάρι.

-- Η βασική αναλογία για μια vinaigrette, είναι 1 μέρος ξύδι προς 3 μέρη λαδιού, μετρημένα κατά όγκο.

-- Ανάλογα τα γούστα μας μπορούμε να προσθέσουμε όποιο από τα παρακάτω υλικά θέλουμε: σκόρδο, ρίγανη, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, θυμάρι, άνηθο, μαϊντανό, σχοινόπρασο, βασιλικό, δυόσμο, κόλιανδρο, κάρι ή καπνιστή πάπρικα.

-- Για να σταθεί καλύτερα η βινεγκρέτ στη σαλάτα και να αναμειχθεί σωστά και ομοιόμορφα, πρέπει τα λαχανικά να είναι στεγνά ή τουλάχιστον να έχουν στραγγίξει πολύ καλά.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια