Header Ads

Κοτόπουλο με λουκάνικα στη γάστρα

Κοτόπουλο με λουκάνικα στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ο συνδυασμός κοτόπουλου με χοιρινό λουκάνικο δεν είναι πολύ συνηθισμένος, όχι όσο με μπέικον τουλάχιστον, αλλά το αποτέλεσμα είναι σίγουρο ότι θα σας καταπλήξει.
Τα παιδιά θα το λατρέψουν, αλλά ακόμη κι αυτοί που δεν είναι φίλοι του κοτόπουλου, θα το τιμήσουν δεόντως. 
Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!


Κοτόπουλο με λουκάνικα στη γάστρα

Υλικά

•    1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
•    2 λουκάνικα χωριάτικα κομμένα στα τέσσερα
•    5 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
•    3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
•    2 κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
•    1 κρασοπότηρο κρασί
•    2
κουτ. σούπας γεμάτες μουστάρδα, υγρή
•    1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
•    χυμό από 1 λεμόνι
•    1 λεμονόκουπα στειμμένη
•    ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
•    ¼
κουτ. γλυκού θυμάρι
•    1
κουτ. σούπας φυτίνη
•    ¼
κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή (προαιρετικά)
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 
Εκτέλεση
Κοτόπουλο με λουκάνικα στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοτόπουλο με λουκάνικα στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα μπολ βάζουμε το λάδι, στείβουμε το λεμόνι, (κρατάμε τη μια λεμονόκουπα), τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, τη ρίγανη, το θυμάρι και τα χτυπάμε μ᾿ ένα πηρούνι.
Έπειτα προσθετούμε στο μπολ με τη μαρινάδα, τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα σκόρδα, τα κρεμμύδια, τη στειμμένη λεμονόκουπα και τα ανακατεύουμε να πάει παντού.
Σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί, για 2 ώρες.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε το κοτόπουλο στη γάστρα και στο μπολ που είχαμε το κοτόπουλο, κόβουμε και ρίχνουμε τις πατάτες.
Κοτόπουλο με λουκάνικα στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοτόπουλο με λουκάνικα στη γάστρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ στη γάστρα, φροντίζοντας τα υλικά μας, να πάνε παντού.
Τέλος βάζουμε και τα λουκάνικα, τοποθετώντας τα ανάμεσα στις πατάτες και το κοτόπουλο, και ρίχνουμε τη φυτίνη και το κρασί.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 200°C στις αντιστάσεις για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να πιεί τα ζουμιά του και να ροδοκοκκινίσει.

Αν το θέλουμε πολύ ξεροψημένο, 5' πριν το τέλος ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο γκριλ.

-- Εναλλακτικά, γίνεται το ίδιο νόστιμο και σε ταψί.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια