Header Ads

Βασιλικός πολτός - Γύρη - Πρόπολη - Κερί

Βασιλικός πολτός - Γύρη - Πρόπολη - Κερί  ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Εκτός από το μέλι, που όπως ξέρουμε είναι ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από το νέκταρ των λουλουδιών ή το μελίτωμα κάποιων εντόμων, οι μέλισσες, παράγουν και άλλα προϊόντα που είναι χρήσιμα για την υγεία, αλλά και την ομορφιά μας. Ας τα δούμε με τη σειρά:

Βασιλικός Πολτός:

Είναι μια λευκή, κρεμώδης ουσία, που εκκρίνεται από τους αδένες των νεαρών εργατριών, για την αποκλειστική τροφή της βασίλισσας, αλλά και των προνυμφών, γι' αυτό και ονομάζεται "γάλα των μελισσών" και σ' αυτήν υπάρχει ο παράγοντας που θα κάνει την εργάτρια προνύμφη, βασίλισσα.
Ο βασιλικός πολτός είναι μια φυσική τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες (14%), υδατάνθρακες (12%), λιπίδια (5%), ανόργανα στοιχεία(1%), βιταμίνες και αμινοξέα. Είναι ωφέλιμος σε πολλές παθήσεις.
Ο Βασιλικός Πολτός βελτιώνει σημαντικά την όρεξη και βοηθά στην αντιμετώπιση των ρευματικών αρθρίτιδων. Ρυθμίζει τη λειτουργία των αδένων και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις ασθένειες. Σε καμιά περίπτωση δεν αντικαθιστά τα φάρμακα αλλά εντείνει τη δράση τους και περιορίζει τις παρενέργειές τους. Είναι μια ουσία που δεν μπορεί να παρασκευαστεί εργαστηριακά με συνθετικές διαδικασίες. Διατηρεί τις ιδιότητές του περίπου για 6 μήνες, αν φυλάσσεται στο ψυγείο και μακριά από φως.

Γύρη:

Βασιλικός πολτός - Γύρη - Πρόπολη - Κερί  ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»Είναι η χρυσόσκονη που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορο λουλούδια. Η μέλισσα τη μαζεύει, την πλάθει σε μπαλίτσες και τη μεταφέρει με τα πίσω πόδια της στην κυψέλη. Μ 'αυτήν θα τραφεί η ίδια και θα ταΐσει τον γόνο.
Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για την διατροφή μας. Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη, γνωστή ως βιταμίνη R, η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, προφυλάσσοντας έτσι τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες. Ένα αμινοξύ που περιέχεται σ' αυτήν, η κυστίνη, ενισχύει την τριχοφυΐα και εμποδίζει τα μαλλιά να ασπρίζουν και να πέφτουν.

Πρόπολη:

Είναι μια ρητινώδης, κολλώδης ουσία, που οι μέλισσες συλλέγουν από τους οφθαλμούς διαφόρων δέντρων, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και μ' αυτήν στεγανοποιούν κι απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης.
Η πρόπολη έχει ιδιότητες βακτηριοστατικές, αντιμικροβιακές και μυκητοκτόνες. Βοηθάει ιδιαίτερα σε προβλήματα του αναπνευστικού, απολυμαίνει τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα, θεραπεύει ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, άφθες και έρπητες. Έχει δράση έντονα αναλγητική, κατά πολύ ανώτερη από αυτήν της νοβοκαΐνης. Σήμερα χρησιμοποιείται σε αλοιφές, οδοντόκρεμες, σαμπουάν και άλλα σκευάσματα.

Κερί:

Βασιλικός πολτός - Γύρη - Πρόπολη - Κερί  ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς» Είναι το προϊόν που εκκρίνεται σε λέπια από τους κηρογόνους αδένες που η μέλισσα έχει στον θώρακά της. Το πλάθει με τα πόδια και τις σιαγόνες της για να χτίσει τις κηρήθρες.
Η χρήση του κεριού ήταν γνωστή από την αρχαιότητα.
Σήμερα το κερί της μέλισσας χρησιμοποιείται ευρύτατα. Εκτός από τη χρήση του σε κεριά και λαμπάδες, θα το βρούμε σε καλλυντικά, κρέμες, αλοιφές, φαρμακευτικά σκευάσματα, βερνίκια, γυαλιστικά αυτοκινήτων και επίπλων.

Δηλητήριο:

Είναι ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ουσιών. Από πολύ παλιά χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και στην απευαισθητοποίηση ατόμων που είναι υπερευαίσθητα στο τσίμπημα των μελισσών. Μερικά από τα συστατικά του δηλητηρίου της μέλισσας προκαλούν στο ανθρώπινο σώμα την παραγωγή φυσικής κορτιζόνης που δεν έχει τις παρενέργειες της συνθετικής.

Πηγή:
www.biohoney.gr
https://melisokomia.gr
https://meli-edessas.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια