Ένα από τα πιο ωραία και εύκολα κέικ που υπάρχουν.
Δεν μιλάμε για ένα απλό, συνηθισμένο γλυκό, αλλά για έναν πραγματικό σοκολατένιο πειρασμό. Σκέτη Σοκοκόλαση!
Για τους φανατικούς οπαδούς της σοκολάτας και όχι μόνο.
Φτιάξτε το οπωσδήποτε και θα με θυμηθείτε!
Υλικά
• 310 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
• 450 γραμ. ζάχαρη
• 250 γραμ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
• 6 αυγά
• 130 ml. φρέσκο γάλα
• 2 βανίλιες
• 100 γραμ. κακάο (άγλυκο, κοσκινισμένο)
• 1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο
• 200 γραμ. πραλίνα φουντουκιού (μερέντα)
Εκτέλεση
Δεν μιλάμε για ένα απλό, συνηθισμένο γλυκό, αλλά για έναν πραγματικό σοκολατένιο πειρασμό. Σκέτη Σοκοκόλαση!
Για τους φανατικούς οπαδούς της σοκολάτας και όχι μόνο.
Φτιάξτε το οπωσδήποτε και θα με θυμηθείτε!
Κέικ σοκολάτας, με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού
Υλικά
• 310 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
• 450 γραμ. ζάχαρη
• 250 γραμ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
• 6 αυγά
• 130 ml. φρέσκο γάλα
• 2 βανίλιες
• 100 γραμ. κακάο (άγλυκο, κοσκινισμένο)
• 1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο
• 200 γραμ. πραλίνα φουντουκιού (μερέντα)
Εκτέλεση
Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, σε σφιχτή μαρέγκα. Έπειτα χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα, για 4΄ να αφρατέψει. Ακολούθως προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους, ώστε να τους απορροφάει το μείγμα. |
|
Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα, τη βανίλια και το κακάο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. Χαμηλώνουμε τελείως την ταχύτητα του μίξερ και διαδοχικά προσθέτουμε τη μαρέγκα και το αλεύρι. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ, αδειάζουμε μέσα το μείγμα και μ' ένα κουτάλι που το περιστρέφουμε κάθετα, το απλώνουμε παντού. |
|
Ψήνουμε το κέικ στον αέρα, στην μεσαία
σχάρα, στους 165°C για 60΄- 65΄, μέχρι να φουσκώσει, να ψηθεί και να ξεκολλήσει από
τα τοιχώματα. Έπειτα το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 10΄ στη φόρμα. Στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει, για άλλα 15΄. |
|
Αμέσως μετά το τοποθετούμε σε μια πιατέλα που έχουμε κοσκινίσει λίγη ζάχαρη άχνη. Μ᾿ ένα κουτάλι βάζουμε τη μερέντα πάνω στο κέικ και την απλώνουμε μ᾿ ένα μαχαίρι, να πάει παντού. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τριμμένη κουβερτούρα, για γαρνίρισμα. |
7 Σχόλια
Λικε
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται τέλειο!!! Θα το δοκιμάσω για την μικρή μου ( και όχι μόνο) που λατρεύει τη σοκολάτα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλεν μου να το φτιάξεις, πιστεύω ότι θα σας αρέσει.
ΔιαγραφήΚαλημέρα! Μπορούμε άραγε να το μοιράσουμε σε μικρά φορμάκια και να το κάνουμε cupcakes? Kαι αν ναι, πόσα βγαίνουν με αυτή τη ζύμη? Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου σίγουρα μπορούμε να το κάνουμε κεκάκια, απλά δεν τα έχω φτιάξει και δεν ξέρω να σου απαντήσω πόσα βγαίνουν.
ΔιαγραφήΚαλημέρα! Τελικά δεν έκανα cupcakes αλλά έφτιαξα το κέικ σας όπως είναι εδώ, και αφού πέρασαν 25 λεπτά, το έκοψα στη μέση και έβαλα τα 200 γραμμάρια πραλίνας σαν γέμιση. Έπειτα έφτιαξα ένα γλάσο με 3,5 κ.σ κακάο, 1,5 φλυτζάνι άχνη, 4 κ.σούπας νερό χλιαρό και ένα κ.γ αραβοσιτέλαιο και κάλυψα το κέικ. Στόλισα με smarties μικρά και μεγάλα και καραμελίτσες ζελεδάκια γύρω γύρω από το κέι-μέσα στο κουτί. Το έβαλα στο ψυγείο για να είναι πιο σταθερό το γλάσο και το κέρασα στο νηπιαγωγείο του γιού μου! Σοκόλαση!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έχω δοκιμάσει ήτανε τέλειο θα το ξανακάνω
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.